Gyllerogatan 1
233 51 Svedala
Vardagar
09:00-12:00

Teggerstipendium 2020

 

FÖR 27:e ÅRET I RAD, delades årets Tegger Stipendier ut.

Denna gången blev det tyvärr ingen fin utdelningsceremoni, då vi är mitt i den stora Corona Covid19 pandemin.
Till följd av Corona / Covid 19, så vet inte heller om våra pristagare kan komma iväg på sina projekt.
Frågor relaterade till detta, besvaras av John Tegger enligt nedan.

Årets Tegger-stipendiater är:

Joanna Strand Som får ett Postdoc-Stipendie på 300.000:-, för ett års vistelse på University of Califonia, Los Angeles, USA,
Målet med projektet är att genom olika märkningsmetoder kunna förbättra upptaget i tumören samt minska upptaget i normal vävnad vilket leder till fler detekterbara tumörer. Syftet med projektet är även att märka antikroppen med en isotop som kan användas för behandling. Resultat från denna studie kommer att ge möjlighet till terapi i en patientgrupp där överlevnaden är mycket låg.

Yongzhi Wang får ett Postdoc-Stipendie på 300.000:-, för ett års vistelse på Stanford University, Departmen of Pathology. För forskning kring blodförgiftning i bukhålan. Som är en allvarlig komplikation vid vanliga tarmsjukdomar och vid tarmkirurgi. Målet med forskningen är att generera nya kunskaper för första gången om enskilda endotelcellers biologi vid inflammation men också kartlägga en atlas med olika måltavlor för ny och mer specifik behandling av patienter med inflammationssjukdomar såsom buksepsis.

Båda pristagare skall forska på annan institution och hämta hem kunskap inom sina forskningsområde för att sedan komma tillbaka till Malmö/Lund och kanske utveckla botemedel mot våra värsta folksjukdomar, berättar John Tegger.

Tegger Stiftelsen grundades 1993 av den Malmö baserade fastighetsdirektören Jan Tegger. Två år före sin död 1995, donerade han hela sin förmögenhet till Tegger Stiftelsen så att den årligen kan utdela stipendier öronmärkta till forskare verksamma vid Universitetssjukhusen i Malmö och Lund och endast för forskning kring s.k. folksjukdomar.

– Min pappa var inte alls medicinskt yrkesverksam, men han var mycket intresserad av framstegen inom medicinsk forskning och såg här, genom stiftelsen, sin möjlighet att återföra ett stort kapital från ett mycket framgångsrikt företagarliv till något som kommer alla till del. – Berättar sonen John Tegger som är ledamot i stiftelsens styrelse.

Bifogar till detta mail foto från Stipendieutdelningen igår onsdag.

Ytterligare text, bilder och information finns på teggerstiftelsen.se

 

Foto och text får redigeras och användas fritt i samband med Tegger Stiftelsen.

Har Ni eventuella frågor om ovanstående, finns undertecknad till Er tjänst per telefon 0701 – 608 700 eller via hemsidan: www.teggerstiftelsen.se